Pierwsze kroki dla lepszego odżywiania – ile kalorii mają popularne produkty spożywcze?

Stawiając pierwsze kroki w zdrowym odżywianiu, często można zagubić się w gąszczu informacji. Na samym początku warto nauczyć się wyboru korzystnych dla naszego zdrowia produktów spożywczych, a następnie stopniowego wdrażania ich do jadłospisu.

Kolejnym ważnym aspektem jest kaloryczność, szczególnie jeżeli zależy nam na utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jak zatem wygląda zdrowe odżywianie w praktyce?

Czym jest zdrowe odżywianie?

Zdrowe odżywianie opiera się spożywaniu produktów, które mają korzystny wpływ na nasz organizm. Produkty te są bogate w dobrej jakości białka, tłuszcze i węglowodany, a także w błonnik, witaminy i składniki mineralne.

W zdrowym odżywianiu należy również kierować się stopniem przetworzenia żywności. Im jest on mniejszy, tym lepiej dla naszego zdrowia. W związku z tym z diety należy wyeliminować m.in. fast-foody, słodycze, żywność instant, wyroby i przetwory mięsne, słone przekąski, które charakteryzują się wysokim stopniem przetworzenia.

Dodatkowo warto pamiętać tutaj o właściwym nawodnieniu. Głównie zaleca się picie wody lub naparów ziołowych. Wg zaleceń zdrowego odżywiania należy wybierać te napoje, które nie zawierają cukru.

Kalorie — co powinniśmy o nich wiedzieć?

Aby zachować prawidłową masę ciała, należy spożywać tyle kalorii, ile wynosi nasze indywidualne zapotrzebowanie. Każda nadwyżka energii będzie się wiązać z przyrostem masy ciała.

Wszystkie produkty spożywcze różnią się między sobą nie tylko zawartością poszczególnych składników odżywczych, ale również kalorycznością. Na kaloryczność ma wpływ przede wszystkim obecność białek, tłuszczów i węglowodanów.

  • 1 gram białka = 4 kcal
  • 1 gram węglowodanów = 4 kcal
  • 1 gram tłuszczów = 9 kcal

Kaloryczność popularnych produktów spożywczych

(kaloryczność produktów w przeliczeniu na 100 g)

Kaloryczność owoców

  • banan – 89 kcal
  • brzoskwinia – 39 kcal
  • gruszka – 57 kcal
  • jabłko – 52 kcal
  • kiwi – 61 kcal
  • pomarańcza – 47 kcal

Kaloryczność warzyw

  • brokuł – 34 kcal
  • cukinia – 17 kcal
  • fasola biała – 210 kcal
  • groszek zielony – 66 kcal
  • kalafior – 25 kcal
  • marchew – 41 kcal
  • ogórek szklarniowy – 16 kcal
  • papryka czerwona – 32 kcal
  • pomidor – 18 kcal
  • sałata – 9
  • rzodkiewki – 16 kcal
  • ziemniaki – 79 kcal

Kaloryczność produktów zbożowych

  • chleb pszenny – 251 kcal
  • chleb żytni – 253 kcal
  • grahamka – 257 kcal
  • kajzerka – 228 kcal
  • kasza gryczana – 343 kcal
  • kasza jaglana – 347 kcal
  • makaron 2-jajeczny – 104 kcal
  • makaron 4-jajeczny – 383 kcal
  • makaron pełnoziarnisty – 345 kcal
  • otręby pszenne – 216 kcal
  • płatki owsiane – 367 kcal
  • ryż biały – 334 kcal
  • wafle kukurydziane – 274 kcal

Nabiał – kaloryczność:

  • jajko – 134 kcal
  • jogurt naturalny 2% – 62 kcal
  • kefir 2% – 50 kcal
  • mleko 0% – 33 kcal
  • mleko 2% – 52 kcal
  • mleko 3,2% – 57 kcal
  • twaróg chudy – 98 kcal
  • twaróg półtłusty – 134 kcal
  • twaróg tłusty – 176 kcal
  • śmietana 12% – 134 kcal
  • śmietana 18% – 166 kcal
  • śmietana 30% – 288 kcal

Kaloryczność mięsa:

  • boczek wędzony – 447 kcal
  • filet z piersi kurczaka – 79 kcal
  • kabanosy – 323 kcal
  • parówki – 234 kcal
  • pierś z indyka – 104 kcal
  • salami – 336 kcal
  • szynka gotowana – 126 kcal

Kaloryczność produktów tłuszczowych:

  • margaryna – 717 kcal
  • masło – 720 kcal
  • olej słonecznikowy – 884 kcal
  • olej rzepakowy – 884 kcal
  • oliwa z oliwek – 884 kcal

Więcej artykułów o zdrowym odżywianiu przeczytasz na blogu https://www.kcal.pl/.