Karmelowe ciasto bananowe bez pieczenia

Banany są zdrowe, łatwo dostępne i mogą stanowić wspaniałą bazę do pysznego ciasta. Do jego przyrządzenia nie potrzebujesz piekarnika. Jest bardzo słodkie i pożywne, przez co stanowi wspaniały deser na każdą porę roku dla całej rodziny.

Składniki:

– okrągła forma o średnicy ok. 23 cm
– duży rondel

– 1 puszka (500 g) słodzonego mleka skondensowanego
– woda z kranu
– 3 lub 4 banany, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
– spód do ciasta (jeśli chcesz, możesz upiec biszkoptowy spód, możesz też taki spód kupić już gotowy, albo po prostu wykorzystać paczkę okrągłych biszkoptów i ułożyć je na dnie formy)
– 1 szklanka słodkiej śmietanki
– 1/4 szklanki cukru pudru
– kilka cukierków toffi lub krówek do ozdoby

Wskazówki:


Usuń etykietę z puszki skondensowanego mleka. Do dużego rondla na średnim ogniu dodaj nieotwarte słodzone mleko skondensowane. Zalej puszkę wodą i zagotuj wodę. Nałóż pokrywkę na rondel i gotuj przez 2 godziny. Podczas gotowania cały czas trzymaj puszkę przykrytą wodą. W razie potrzeby dolej wody.

Zdejmij patelnię z ognia i wylej całą wodę z rondla. Używając rękawicy, wyjmij puszkę i ostudź przez 20 minut.

Po takim przygotowaniu mleko powinno zamienić się w gęsty, ale nadający się do smarowania karmel. Pamiętaj, by nigdy nie otwierać gorącej puszki, bo karmel może wybuchnąć na całą kuchnię, a nawet wywołać poparzenia. Otwórz ostudzoną puszkę.

Umieść plasterki banana na wybranym wcześniej spodzie. Zalej banany słodzonym skondensowanym mlekiem. Wyrównaj masę łopatką.

Odstaw ciasto do lodówki na 1 godzinę.

Do miski dodaj śmietankę i cukier puder. Ubij na sztywno, ręcznie lub mikserem. Rozłóż bitą śmietanę na wierzchu ciasta. Ułóż kilka cukierków toffi lub krówek na bitej śmietanie. Ciasto należy przechowywać w lodówce co najmniej 3 godziny przed podaniem, ale najlepiej potrzymaj je w lodówce nawet 12 godzin przed podaniem, żeby się dobrze schłodziło.

Takie ciasto będzie hitem na każdym podwieczorku! Jeśli przyrządzisz je właściwie, zachwyci Twoich gości i domowników. Karmel i banan bardzo do siebie pasują. Wypróbuj to połączenie jak najszybciej!